ГОЛОВНІ ЦІЛІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Гавловський, О.Д. (Світ медицини та біології, 2020)
Початок війни на Сході України створив нові виклики для системи психологічної реабілітації. Метою нашої роботи було проаналізувати головні цілі психологічної реабілітації військовослужбовців в Полтавській області в сучасних умовах. Були проаналізовані звіти реабілітаційного відділення КЗ «Кременчуцький обласний клінічний госпіталь для ветеранів війни» за 2014-2018 рр. Впродовж 2014 – 2015 рр. медична допомога військовослужбовцям надавалась в стаціонарних умовах. Починаючи з 2016р. з’явилась необхідність консультувати в амбулаторних умовах (2016р. – 473 особи (51,8%), 2017р. – 570 осіб (48,3%), 2018р. – 745 осіб (47,6%)). Найбільший відсоток пролікованих військовослужбовців був з діагнозами «Невротичні, пов`язані зі стресом та соматоформні розлади», відповідно в 2016р. – 58,6%, 2017р. – 59,3%, 2018р. – 56,7%. Наявність серед учасників АТО/ООС постійної тенденції до зростання кількості хворих з ознаками порушення адаптації, потребує якомога скорішого початку психологічної реабілітації.