ПРОФІЛАКТИКА ГНІЙНО-СЕПТИЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ ПРИ ЛАПАРОСКОПІЧНИХ ОПЕРАЦІЯХ НА ОРГАНАХ МАЛОГО ТАЗА З РИЗИКОМ КОНТАМІНАЦІЇ ВАГІНАЛЬНОЇ МІКРОБІОТИ - Запорожан, В.М.; Гладчук, І.З.; Рожковська, Н.М.; Волянська, А.Г.; Шевченко, О.І.; Кушнір, Г.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведений аналіз ефективності профілактики гнійно–септичних ускладнень при 115 “умовно чистих” лапароскопічних операціях на органах малого таза (лапароскопічна гістеректомія, консервативна міомектомія з видаленням вузла через кольпотомний розтин). В основній групі хворих (n = 60) інтравагінально застосували 0,02 % розчин декаметоксину. Контрольна група (n = 55) одержувала традиційну системну периопераційну антибіотікопрофілактику з використанням цефалоспоринів. Показано, що як за динамікою перебігу раннього післяопераційного періоду, так і показниками системної запальної відповіді і кількістю ускладнень достовірних відмінностей між досліджуваними групами не було. В основній групі мало місце збільшення кількості лактобацил і зменшення на 87,3% вмісту умовно-патогенної мікрофлори, що свідчило про доцільність профілактичного інтраопераційного місцевого застосування декаметоксину.