ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ В КІНЕМАТИЧНОМУ ЛАНЦЮЗІ «КУЛЬШОВО-КОЛІННОГО СУГЛОБУ» ПРИ ЗМІНІ ШИЙКОВО-ДІАФІЗАРНОГО КУТА В УМОВАХ ДИСПЛАЗІЇ - Зеленецький, І.Б.; Мітелева, З.М.; Снісаренко, П.І.; Яресько, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Статтю присвячено дослідженню біомеханічних порушень при диспластичному процесі у кульшовому та колінному суглобах з використанням моделі кінцевих елементів при різних шийково-діафізарних кутах (ШДК) проксимального відділу стегнової кістки. При ШДК рівним 90°, напруження шийки стегнової кістки склала - 42,4 МПа (27,6 в нормі). У проксимальному відділі великогомілкової кістки рівень напруженого стану зріс на медіальній стороні до 17,9 МПа (11,1 в нормі), а на латеральній стороні 9,1 МПа (3,5 в нормі). Так на медіальній стороні величина напружень дорівнює 21,6 МПа (11,2 в нормі), на латеральній стороні - 1,7 МПа (2 в нормі). Для ШДК рівного 160° напруження в області кульшового суглоба досягає 26,5 МПа (27,6 в нормі). У проксимальному відділі великогомілкової кістки на медіальній стороні напруження становить 9 МПа (11,1 в нормі), а на латеральній стороні 3,5 МПа (3,5 в нормі). Розподіл напруженого стану в колінному суглобі показав, що на медіальній стороні величина напружень дорівнює 13,1 МПа (11,2 в нормі), а на латеральній стороні - 3,8 МПа (2 в нормі). Порівняльний аналіз проведених розрахунків для моделей з різним ШДК показав, що зменшення ШДК призводить до значного збільшення напруженого стану не тільки в шийці стегнової кістки, але і в колінному суглобі. При збільшенні ШДК зростання напружено-деформованого стану відбувається незначно, в основному, в латеральній частині колінного суглобу.