РЕНТГЕНОЛОГІЧНІ ЗМІНИ У КІСТКОВИХ АУГМЕНТАТАХ ПРИ ПРОВЕДЕННІ НАПРАВЛЕНОЇ КІСТКОВОЇ РЕГЕНЕРАЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ТИТАНОВОЇ СІТКИ ЗА КЛАСИЧНОЮ ТА АВТОРСЬКОЮ МЕТОДИКАМИ ВІДШАРУВАННЯ СЛИЗОВИХ КЛАПТІВ - Каплун, Д.В.; Аветіков, Д.С.; Іваницька, О.С.; Бойко, І.В.; Гаврильєв, В.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Однією з основних проблем відновлення втраченого об’єму кісткової маси під час підготовки пацієнтів до дентальної імплантації, є оголення кісткового аугментату і його інфікування в результаті ішемічних процесів в слизовому клапті, що його прикриває. Нами було проведено 27 хірургічних втручань направленої кісткової регенерації з використанням титанової сітки за класичною методикою відшарування трапецієподібного слизового клаптя та 30 хірургічних втручань за авторською методикою відшарування та мобілізації слизового клаптя. Аугментація проводилась у дистальних відділах нижньої щелепи. Проведені нами дослідження показали, що оптимізація меж відшарування та мобілізації слизових та слизово-окістних клаптів в порівнянні з класичною методикою трапецієподібних клаптів, веде до зменшення втрати об’єму кісткового аугментату на 1.9%. Дані свідчать про можливості підвищення ефективності проведення клаптевих операцій під час кісткової аугментації у хворих на вторинну адентію.