ЕФЕКТИВНІСТЬ ДРЕНАЖУВАННЯ АСЦИТУ-ПЕРИТОНІТУ ЗА РІЗНОЇ СКЛАДНОСТІ ГОСТРОГО ПАНКРЕАТИТУ - Кас’ян В.В. V.V.; Черкун, О.Ю.; Ткаченко, О.А.; Шейко, В.Д. (Світ медицини та біології, 2020)
Світова захворюваність на гострий панкреатит становить від 5 до 30 випадків на 100 000 людей на рік і продовжує зростати в останні роки. У п’ятої частини пацієнтів діагностують важку форму гострого панкреатиту зі смертністю до 30%. Публікації та рандомізовані клінічні дослідження показують суперечливі дані про ефективність черевного дренажу при гострому панкреатиті, ускладненому асцитом-перитонітом. Метою дослідження був аналіз ефективності дренажних втручань при гострому панкреатиті, ускладненому асцитом-перитонітом залежно від початкового ступеня тяжкості стану пацієнта. Ми проаналізували результати комплексного обстеження та лікування 166 пацієнтів з гострим панкреатитом, ускладненим ферментативним асцитом-перитонітом. У підгрупах із ступенем тяжкості стану на момент госпіталізації, визначеним за шкалою APACHE II у 5 і більше балів, за 72 години після початку лікування спостерігали статистично достовірно меншу кількість незадовільних результатів (p