ХАРАКТЕР ПОРУШЕНЬ ДОБОВОГО ПРОФІЛЮ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІІ СТАДІЇ ТА ЧАСТОЮ ЕКСТРАСИСТОЛІЄЮ - Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Іванов, В.П.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Гаврилюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Обстежено 156 хворих (65 чоловіків та 91 жінка) на гіпертонічну хворобу ІІ стадії (ГХ ІІ). Основну групу склали 124 з них, які за даними добового моніторування електрокардіограми мали часту суправентрикулярну (СВЕ) (74 особи) або шлуночкову екстрасистолію (ШЕ) (50 осіб). В групу порівняння увійшли 32 хворих на ГХ ІІ ст. без аритмії. Встановлено, що у хворих на ГХ ІІ та екстрасистолією спостерігались достовірно вищі величини систолічного (САТ) та діастолічного артеріального тиску (ДАТ) протягом доби за даними добового моніторування артеріального тиску (АТ). У хворих на ГХ ІІ незалежно від наявності аритмії спостерігалось зменшення пацієнтів з типом dipper та зростанням кількості патологічних типів добового профілю за рівнем САТ без суттєвої різниці між групами. У хворих на ГХ ІІ із екстрасистоліями достовірно (р=0,03) частіше реєстрували добовий профіль non-dipper за рівнем ДАТ. Наявність частої ШЕ асоціювалась з переважанням профілю non-dipper за рівнем ДАТ (у 76.0 %, р=0,0003) порівняно із хворими із СВЕ. Отримані дані свідчать про певний асоціативний зв’язок між порушенням добового профілю АТ, переважно ДАТ та наявністю екстрасистолій, а саме ШЕ у хворих на ГХ ІІ стадії.