ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ TLR9 НА ІМУНОКОМПЕТЕНТНИХ КЛІІТИНАХ У ХВОРИХ НА РЕАКТИВНИЙ АРТРИТ З ХРОНІЧНОЮ ЕПШТЕЙНА-БАРР ВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ - Ломіковська, М.П.; Гайдучок, І.Г.; Потьомкіна, Г.О.; Зубченко, С.О.; Кріль, І.Й.; Іщейкін, К.Є.; Чопяк, В.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У даній статті авторами представлені результати дослідження експресії TLR9 на імунокомпетентних клітинах у хворих на реактивний артрит з хронічною Епштейна-Барр вірусною інфекцією та розглянуто можливість трансформації реактивного артриту в ревматоїдний артрит. Встановлено, що експресія TLR9+CD123+ на моноцитах виявилась достовірно вищою у крові хворих на реактивний артрит порівняно зі здоровими особами, при цьому в хворих в активній фазі ЕБВ-інфекції експресія цього рецептора була достовірно вищою порівняно з аналогічними показниками хворих в латентній фазі, а число TLR9+CD123+-моноцитів - у хворих на реактивний та ревматоїдний артрит достовірно не відрізнялось. Кількість TLR9+CD123+-лімфоцитів порівняно із показниками здорових осіб була достовірно вищою у хворих на ревматоїдний артрит в обох фазах хронічної ЕБВ-інфекції, а в пацієнтів з реактивний артритом - тільки в активній фазі цієї інфекції. Експресія цього рецептору на лімфоцитах виявилась достовірно вищою у хворих на ревматоїдний артрит порівняно із хворими на реактивний артрит саме в активній фазі хронічної ЕБВ інфекції.