ТРИВОГА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ В СТРУКТУРІ СОМАТОФОРМНИХ РОЗЛАДІВ У ДІТЕЙ, А ТАКОЖ РОЛЬ СЕРОТОНІНУ І ТРИПТОФАНУ В ЇХ ВИНИКНЕННІ - Пипа, Л.В.; Лисиця, Ю.М.; Свістільнік, Р.В.; Булат, Л.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було дослідити наявність, вираженість та значення тривоги у виникненні соматоформних розладів (СР) у дітей, встановити роль серотоніну і триптофану в її розвитку. Обстежено 111 дітей, в яких було діагностовано СР. У 109 (98,2%) дітей діагностовано надмірну тривогу. Рівень серотоніну у дітей з особистісною і реактивною тривогою складав 1,16±0,33 мкмоль/л та 1,17±0,33 мкмоль/л, відповідно, і був нижчим, порівняно з контрольною групою, де його рівень сягав 1,35±0,34 мкмоль/л, (р