ОЦІНКА РІВНЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ - Потяженко, М.М.; Іщейкін, К.Є.; Настрога, Т.В.; Соколюк, Н.Л.; Кітура, О.Є. (Світ медицини та біології, 2020)
З метою розробки персоніфікованого підходу у пацієнтів з ХОЗЛ - індивідуальної та дієвої стратегії, щодо виконання дієвих рекомендацій дотримання засад здорового способу життя (ЗСЖ) на першому етапі проводилось вивчення основних факторів ризику захворювання, на підставі чого розроблялась для кожного пацієнта дієва персоніфікована стратегія щодо дотримання ЗСЖ в комплексі з виконанням хворими лікувальної дихальної гімнастики по Бутейко і загартовування організму – обливання холодною водою. Авторами статті доведено, що дотримування хворими на ХОЗЛ рекомендацій щодо врегулювання способу життя, харчування, систематичне виконання лікувальної гімнастики по Бутейко та загартування організму сприяють досягненню тривалої ремісії, підвищенню якості життя.