КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА АФЕКТИВНИХ ПОРУШЕНЬ ПРИ РОЗЛАДАХ АДАПТАЦІЇ У КОМБАТАНТІВ - Рациборинська-Полякова, Н.В.; Римша, С.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Проведено комплексне клінікопсихопатологічне та патопсихологічне дослідження 186 комбатантів, з діагностованими стресовими реакціями та порушеннями адаптації, які проходили стаціонарне лікування у клінічних відділеннях Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни. Дослідження включало соціально-демографічний (анкетування), клініко-анамнестичний, клініко-психопатологічний (клінічне інтерв’ю), психодіагностичний (патопсихологічні методики) та статистичний методи. В ході даного дослідження було встановлено ступінь вираженості афективних порушень у групі дослідження, визначено варіабельність даних та проведено статистично-математичний аналіз результатів обстеження. Результати запропонованого алгоритму психодіагностичного дослідження відбивають структуру змін афективної сфери та певні особистісні предиспозиції у хворих з афективними варіантами розладів адаптації. Виявлено, що когнітивний дефект може бути сформований пізніше через закріплення та прогресування органічних змін, а перехід розладу адаптації на поведінковий рівень буде пов’язаний з особистісними рисами та особливостями соціальної реадаптації респондентів. Визначення клінічних та психопатологічних особливостей переважаючих варіантів порушень адаптації у комбатантів є основою для розробки нових діагностичних алгоритмів та комплексних підходів до лікування цього контингенту.