ДИНАМІЧНІ ЗМІНИ КЛІТИННОГО СКЛАДУ ОСАДУ СЕЧІ АРТИФІЦІЙНОГО СЕЧОВОГО МІХУРА - Савчук, Р.В.; Костєв, Ф.І.; Віт, В.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було оцінити динамічні зміни клітинного складу осаду артифіційного сечового міхура. Виявлена динаміка структурних змін осаду сечі після оперативного втручання свідчить про те, що, при наявності позитивних клінічних результатів операції, завершуються процеси перебудови епітеліального вистилання пересадженого замість сечового міхура фрагмента кишечника, спрямовані на виконання інших функцій. На підставі отриманих даних можна припустити можливість використання в клініці цитологічного дослідження для встановлення динаміки процесу після оперативного лікування, виявлення ступеня ексфоліації епітелію пересадженого кишечника, а також корекції окремих ланок процесу адаптації в нових умовах функціонування пересадженого фрагмента кишечника, які принципово відрізняються.