РИЗИК ВИНИКНЕННЯ АДЕНОКАРЦИНОМИ ПРИ СТРАВОХОДІ БАРРЕТТА - Серга, Т.В.; Курик, О.Г.; Яковенко, В.О.; Ткаченко, Р.П. (Світ медицини та біології, 2020)
Проаналізовано дані 7396 відеоезофагогастроскопій. При патогістологічному дослідженні підтверджено наявність метаплазії епітелію стравоходу у 2910 обстежених (39,4%). Шлункова метаплазія була виявлена у 876 пацієнтів (11,9%), у 1970 випадках виявлена спеціалізована кишкова метаплазія епітелію стравоходу без дисплазії (26,6%), у 48 випадках виявлена дисплазія низького ступеня (0,65%), у 16 випадках – дисплазія високого ступеня (0,22%). Аденокарциному стравоходу встановлено у 4 пацієнтів (0,05%, ДІ 0,01-0,12%). Продемонстровано низьку ймовірність виникнення аденокарциноми при всіх типах метаплазії епітелію стравоходу. Лише наявність дисплазії метаплазованого епітелію повинна викликати підвищену настороженість щодо виникнення аденокарциноми. Стравохід Барретта без дисплазії не повинен розцінюватися як передраковий стан. Перебільшення його значення призводить до додаткової травматизації слизової, підвищення ризику кровотеч та стенозів.