ЕМГ-АКТИВНІСТЬ М’ЯЗІВ КРАНІО-МАНДИБУЛЯРНОЇ СИСТЕМИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ ЗУБО-ЩЕЛЕПНОЇ ДІЛЯНКИ - Смаглюк, Л.В.; Смаглюк, В.І.; Ляховська, А.В.; Трофименко, М.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Було проведено дослідження електроміографічної (ЕМГ) активності скроневого, власне жувального, колового, підборідного та грудино-ключично-сосцеподібного м’язів у 30 пацієнтів віком 20-28 років без соматичної патології, морфологічних, функціональних та естетичних порушень зубо-щелепної ділянки. Результати дослідження доводять участь мімічних м’язів та м’язів шиї у стисканні зубів, рухах нижньої щелепи та ковтанні, що вказує на функціональну єдність нейромускулярної складової стоматогнатичної системи. Це обумовлює необхідність вивчення роботи цих м’язів у осіб із порушенням функцій зубощелепної ділянки, особливо тих, що пов’язані із рухами нижньої щелепи та язика на всіх етапах ортодонтичного лікування