ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ І ТРАВНОЇ СИСТЕМ ОРГАНІЗМУ У СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ФІТНЕСОМ - Согоконь, О.А.; Донець О. В. O.V.; Донець І. М. I.M. (Світ медицини та біології, 2020)
В роботі проведено дослідження студентів, що займаються сучасними фітнес-технологіями та встановлено, що заняття фізичними вправами впливають на активізацію роботи внутрішніх систем організму. Аналіз взаємозв’язку оздоровчого фітнесу з раціональним харчуванням студентів, дає можливість виявити перспективи покращення діяльності серцево-судинної та травної систем, покращення самопочуття та досягнення бажаних спортивних результатів студентів. За результатами дослідження було встановлено, що 92,5 % студентів позитивно віднеслися до нового змісту занять за сучасними фітнес-технологіями і лише 7,5 % своє ставлення назвали невизначеним. Під час проведення експериментальної роботи підтвердилась динаміка змін параметрів функціонального стану серцево-судинної та травної систем (експериментальна /контрольна групи): середній показник маси тіла зменшився на 2,8 кг / 1,5 кг, пульс в стані спокою знизився до 65,25 уд./хвл. + 0,25 / 74,46 уд./хвл. +0,64; систолічний тиск знизився до 112,75 мм рт.ст.+0,35 / 118,21 мм рт.ст.+0,79; діастолічний тиск знизився до 72,21 мм рт.ст. +0,39 / 76,57 мм рт. ст. +0,43 ; життєва ємність легень збільшилась на 0,4 л / 0,2 л, що є свідченням економічної діяльності серцево-судинної системи та підтверджує доцільність використаної методики оздоровчих фітнес-технологій. Щодо доцільності змін у харчуванні: 77% студентів висловились за необхідність змін, тоді як 21% назвали зміни бажаними і лише 2% виявили небажання змінювати свій режим харчування.