ОЦІНКА ГІГІЄНІЧНОГО СТАНУ ПОРОЖНИНИ РОТА ТА ИНТЕНСИВНОСТІ КАРІЄСУ ЗУБІВ У ПАЦІЄНТІВ З Β-ТАЛАСЕМІЄЮ - Шадлінська, Р.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У дослідженні брали участь 321 пацієнта з гомозиготною формою β-таласемії і 382 соматично здорові особи. Для об’єктивної оцінки твердих тканин зубів і гігієни порожнини рота використовувалися клінічні тести: гігієнічний індекс Гріна-Вермілльона (Green J.C., Vermillion J.R., 1960), індекс Ю.А. Федорова і В.В. Володкіної (1971) і показник інтенсивності карієсу КПУ. При порівняльному аналізі в групах виявлена достовірна різниця між показниками індексу КПУ і індексу OHİ-S. Спостерігалася тенденція до погіршення гігієнічного індексу зі збільшенням віку пацієнтів з β-таласемією. При цьому, найбільше значення виявлено в групі старше 18 років (3,60 ± 0,11). Більш високий ризик розвитку карієсу був виявлений в групі з β-таласемією в порівнянні з обстежуваним контингентом без соматичних захворювань. Профілактична стоматологічна допомога є першочерговою необхідністю для пацієнтів з великою β-таласемією.