ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ СИНДРОМУ РЕЙНО У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ - Штефюк, О.В.; Яцишин, Р.І.; Герич, П.Р.; Карпюк, Ю.Я.; Бойчук, В.Б. (Світ медицини та біології, 2020)
Нерідко у хворих на ревматоїдний артрит розвивається вторинний синдром Рейно, який є прогностично несприятливою ознакою його перебігу. Синдром Рейно частіше виникає у пацієнтів з наявним ревматоїдним фактором у сироватці крові. У хворих на ревматоїдний артрит має місце недостатня ендотелій залежна вазорегуляція у плечовій артерії, що вказує на порушення ендотеліальної функції. У хворих на ревматоїдний артрит з вторинним синдромом Рейно спостерігаються більш виражені ознаки ендотеліальної дисфункції, що є свідченням високого ризику розвитку атеросклерозу та серцево-судинних ускладнень. Індекс відкритих капілярів дає можливість об’єктивно оцінити вираженість синдрому Рейно у хворих на ревматоїдний артрит.