СУДОВО-МЕДИЧНА ОЦІНКА ВОГНЕПАЛЬНИХ УШКОДЖЕНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ОПТИЧНИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ - Бачинський, В.Т.; Ванчуляк, О.Я.; Савка, І.Г.; Козлов, С.В.; Зубко, М.Д. (Світ медицини та біології, 2020)
Збільшення в Україні кількості випадків уражень, заподіяних вогнепальною зброєю, робить актуальним підвищення точності і об’єктивності судово-медичних експертиз цього виду травми шляхом проведення сучасних оптичних методів дослідження, зокрема – автофлуоресцентного спектрального аналізу. Був використаний архівний матеріал Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи. Матеріалом дослідження були зрізи шкіри з ділянок вхідних вогнепальних ран, спричинені з травматичного пістолету «Форт» при положенні дульного зрізу зброї упритул та з близької дистанції. Дослідження проводилися на стокс-поляриметрі, модифікованому для досліджень автофлуоресценції біологічних зрізів. Для кожного двомірного розподілу значень інтенсивності лазерно-індукованої власної флуоресценції гістологічних препаратів зрізів шкіри проводилося обчислення величини статистичних моментів 1-4-го порядків та статистична обробка виміряної сукупності значень вказаних моментів. Доведено, що використання сучасних фізико-оптичних методів підвищує точність і об’єктивність судово-медичних експертиз з приводу вогнепальної травми.