МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ЧЕРВОНОГО КІСТКОВОГО МОЗКУ ПРИ МОДЕЛЮВАННІ ГОСТРОГО АСЕПТИЧНОГО ЗАПАЛЕННЯ У ЩУРІВ - Борута, Н.В. (Світ медицини та біології, 2020)
В сучаснiй медицинi досить докладно дослiдженi структурнi компоненти в рiзних органах i тканинах, i поряд з тим вiдсутні роботи в яких розглядаються дослідження гемомiкроциркуляцiї в червоному кiстковому мозку при моделюваннi гострого асептичного запалення у щурiв, де i вiдбуваються реактивнi змiни морфологiчного та функцiонального характеру В експериментальній групі тварин спостерігалося негайне, але реверсивне, збільшення проникності венул і капілярів, завдяки активному скороченню мікрофіламентів в ендотеліальних клітинах. В просвітах судин, під час експерименту, спостерігався сладж-синдром, який призвів до утруднення перфузії формених елементів крові через стінку венул, що є морфологічним підтвердженням запального процесу.