ВПЛИВ ІНГІБІТОРА ТРАНСКРИПЦІЙНОГО ФАКТОРА КАППА B НА ДЕПОЛІМЕРИЗАЦІЮ БІОПОЛІМЕРІВ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ ПАРОДОНТА ЩУРІВ ЗА УМОВ СИСТЕМНОЇ ЗАПАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ - Єлінська, А.М.; Денисенко, С.В.; Ляшенко, Л.І.; Костенко, В.О. (Світ медицини та біології, 2020)
В експерименті на 40 білих щурах досліджено вплив інгібітора ядерної транслокації транскрипційного фактора каппа B (NF-κB) амонію піролідиндітіокарбамату (APDTC – ammonium pyrrolidinedithiocarbamate) на деполімеризацію колагену, протеогліканів та сіалоглікопротеїнів позаклітинного матриксу м’яких і кісткової тканин пародонта за умов експериментальної системної запальної відповіді (СЗВ). Останню моделювали шляхом внутрішньочеревного введення ліпополісахариду Salmonella typhi (пірогенал) у дозі 0,4 мкг/кг маси протягом 1-го тижня 3 рази, протягом наступних 7-ми тижнів – 1 раз у тиждень. Показано, що моделювання СЗВ супроводжується активацією процесів колагенолізу, а також деполімеризації протеогліканів та сіалоглікопротеїнів у тканинах ясен, періодонтальної зв’язки та альвеолярного відростку щелеп, що підтверджується суттєвим збільшенням концентрації вільного оксипроліну, глікозаміногліканів та N-ацетилнейрамінової кислоти. Застосування APDTC за умов СЗВ істотно зменшує у м’яких і кістковій тканинах пародонта деполімеризацію колагену, протеогліканів та сіалоглікопротеїнів, обмежує ступінь резорбції альвеолярного відростка щелеп. Зроблено висновок, що застосування цієї сполуки при СЗВ є ефективним засобом корекції дезорганізації сполучної тканини пародонта щурів.