ВИЗНАЧЕННЯ ГОСТРОЇ ТОКСИЧНОСТІ МАЗІ З ЕКСТРАКТОМ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ - Мандзій, Т.П.; Попадинець, О.Г.; Грицик, А.Р. (Світ медицини та біології, 2020)
Пошук нових біологічно-активних речовин серед лікарської рослинної сировини видів роду Сосна не викликає жодних сумнівів щодо її дослідження. Перспективність застосування сосни звичайної підтверджена багатьма публікаціями як вітчизняних, так і закордонних вчених. Після проведеного дослідження відомо, що отриманий сухий екстракт є практично нетоксичним та володіє при цьому широким спектром біологічної дії. Одним з основних пріоритетів впровадження нової лікарської форми є її незначна токсичність. Отже, цілеспрямована технологія з отримання мазі на основі сухого екстракту та орієнтоване вивчення гострої токсичності є першочерговими завданнями на шляху фармакологічних досліджень. Метою роботи було вивчення гострої токсичності мазі на основі сухого екстракту з сосни звичайної, яке було проведено вперше. Гостру токсичність вивчали на білих мишах при одноразовому пероральному застосуванні препарату. За мишами спостерігали протягом 14 днів. Було вивчено загальний стан тварин, смертність, динаміка маси тіла до і після експерименту. Було проведено макроскопічну оцінку стану внутрішніх органів і вивчено їх гістологічну структуру. Як показали дослідження, після прийому всередину мазі з екстрактом Pinus sylvestris в дозі 0,5 мл ознак токсичності у мишей не виявлено. Відповідно до класифікації К.К. Сидорова, мазь з екстрактом Pinus sylvestris належить до практично нетоксичних сполук. Таким чином, мазь з екстрактом Pinus sylvestris відноситься до п’ятого класу - «практично нетоксична при пероральному застосуванні».