ПРОТИЗАПАЛЬНА АКТИВНІСТЬ ЛЕФЛУНОМІДУ ЗА КОМБІНОВАНОГО ЗАСТОСУВАННЯ З ЦЕЛЕКОКСИБОМ І АМЛОДИПІНОМ НА ФОНІ АД’ЮВАНТНОГО АРТРИТУ, ПОЄДНАНОГО З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Серединська, Н.М.; Корнієнко, В.І.; Мохорт, М.А.; Єрьоміна, Г.О.; Єрьоміна, З.Г.; Ладогубець, О.В.; Дученко, К.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було дослідити протинабрякову активність лефлуноміду за комбінованого застосування з целекоксибом та амлодипіном на тлі експериментального ревматоїдного артриту, асоційованого з артеріальною гіпертензією. Досліди проведено на статевозрілих нелінійних білих щурах обох статей з вихідною масою (201,56±2,42; n=174) г. Експериментальний РА викликали за підшкірного уведення в підошовну частину задньої кінцівки (лівої) повного АФ. Досліджувані лікарські засоби: лефлуномід (ЛФ), таблетки по 20 мг; целекоксиб (ЦК), капсули по 100 мг та амлодипін (АМ), таблетки по 10 мг. За умов експериментального РА, що розвивався на тлі АГ, спостерігалося суттєве зростання об’єму стопи на (136-147) % (з 1,16 у.о. до 2,74 у.о.) порівняно до значень у тварин інтактної групи. Комбіноване застосування ЦК з ЛФ на тлі поєднаної патології призводило до суттєвого, відносно даних у тварин з поєднаною патологією та у щурів, лікованих лише ЛФ, зниження об’єму стопи на (14,4-45,2) % і на (18-41,4) % відповідно у всі терміни спостереження. Особливо значущим цей ефект був у гострий період розвитку АА на тлі АГ. За комбінованого застосування лефлуноміду, целекоксибу та амлодипіну лише у гострий період запалення, що розвивається на тлі артеріальної гіпертензії, реєструється протинабряковий ефект на рівні 12 %, що суттєво знижується в інші періоди спостереження.