ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РАДІОХВИЛЬОВОЇ ХІРУРГІЇ ТА ВИСОКОЧАСТОТНОЇ ЕЛЕКТРОХІРУРГІЇ У ЛІКУВАННІ ПАЦІЄНТІВ З ПОЄДНАНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ АНАЛЬНОГО КАНАЛУ І ПРЯМОЇ КИШКИ - Балицький, В.В.; Захараш, М.П.; Курик, О.Г. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведено аналіз хірургічного лікування 236 пацієнтів з поєднаною патологією анального каналу і прямої кишки з використанням апарату радіохвильової хірургії “Surgitron”, а також 50 пацієнтів з поєднаною патологією анального каналу і прямої кишки з використанням апарату високочастотної електрохірургії “KLS Martin”. В результаті дослідження було встановлено, що застосування апарату радіохвильової хірургії “Surgitron”, а також високочастотного електрохірургічного апарату “KLS Martin” скорочує тривалість операції до 15±5 хв, зменшує об’єм крововтрати до 20±10 мл, потребу в наркотичних анальгетиках до 2±1 мл та терміни стаціонарного лікування пацієнтів до 4±1 доба. Результати морфологічного дослідження свідчать про те, що застосування вищевказаних сучасних хірургічних технологій призводить до незначної глибини некрозу тканин від 0,165±0,11мм при використанні апарату “Surgitron” до 0,192±0,12мм при використанні апарату “KLS Martin”, забезпечуючи косметичність операцій.