ЕФЕКТИВНІСТЬ МАНУАЛЬНОЇ ТРОМБОАСПІРАЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ІНФАРКТ МІОКАРДА З ПІДЙОМОМ СЕГМЕНТУ ST - Беш, Д.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Інфаркт міокарда з підйомом сегменту ST (STEMI) є однією з основних причин смертності та інвалідизації в Україні та більшості Європейських країн. Метою роботи було вивчити ефективність мануальної тромбоаспірації (МТА) у пацієнтів з STEMI та оклюзією або тромбозом інфарктзалежної артерії. В дослідженні приймало участь 200 пацієнтів із STEMI та оклюзією або масивним тромбозом інфарктзалежної коронарної артерії. В основну групу увійшло 100 пацієнтів, яким при стандартному первинному черезшкірному коронарному втручанні (ПЧКВ) додатково виконували МТА. Групу порівняння склали 100 пацієнтів, яким провели ПЧКВ за стандартною методикою. При аналізі вихідних характеристик пацієнтів не було виявлено достовірної різниці між групами по жодному з показників. Частота досягнення кровоплину ТІМІ 3 чи MBG 3 після проведення ПЧКВ достовірно не відрізнялась поміж групами (p>0,05 для обох). В групі порівняння спостерігалася недостовірна тенденція до кращих показників ресолюції сегменту ST (72% проти 83%, р=0,063) і достовірно вищою була фракція викиду лівого шлуночка (відповідно 48,34±9,39 проти 52,57 ±10,44, р=0,003). Потреба в проведенні балонної ангіопластики перед імплантацією стента була меншою в пацієнтів основної групи (49% проти 82%, р