ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВТОРИННОЮ МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ ТА САНАТОРНО-КУРОРТНИМ ЛІКУВАННЯМ УЧАСНИКІВ АТО - Гавловський, О.Д.; Голованова, І.А. (Світ медицини та біології, 2019)
Захисники мирного життя, учасники Антитерористичної операції, мають право на пільги у різних сферах соціального забезпечення, зокрема й у медичній. Відповідно до законодавства, лікування військовослужбовців, протезування, отримання ліків і оздоровлення у спеціалізованих закладах відбувається безкоштовно. Законом передбачено, що після закінчення основного курсу лікування ветерани антитерористичної операції можуть пройти безкоштовний оздоровчий та профілактичний курс в санаторії, або отримати компенсацію за нього. Як вважають фахівці, післявоєнні симптоми, з часом мають особливість посилюватися, тому усі комбатанти потребують відновлення психологічних резервів організму. Адже первинний стрес, отриманий під час бойових дій, підсилюється вторинним, що виникає після повернення додому. Головною установою в загальній структурі медичних закладів з організації медичної допомоги ветеранам є госпіталь в с. Циблі, діяльність якого перебуває під патронатом Президента України. Перелік санаторно-курортних закладів для учасників АТО та осіб з інвалідністю, нараховує 85 закладів, серед яких 8 розташовані в Полтавській області.