ЗМІНИ ГЕМОДИНАМІКИ У ДІТЕЙ З ІНФЕКЦІЙНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ, УСКЛАДНЕНИМИ СИНДРОМОМ АБДОМІНАЛЬНОЇ КОМПРЕСІЇ - Євтушенко, В.В.; Марков, А.І.; Крамарьов, С.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було вивчення змін гемодинаміки та маркерів ушкодження органів шлунково-кишкового тракту у дітей з внутрішньочеревною гіпертензією та синдромом абдомінальної компресії при тяжких формах інфекційних захворювань. Проведено ретроспективне дослідження 6 випадків синдрому абдомінальної компресії у дітей з інфекційними захворюваннями. Було встановлено, що зростання внутрішньочеревного тиску та розвиток синдрому абдомінальної компресії супроводжуються суттєвим підвищенням сироваткового біомаркеру I-FABP (13,44±4,58 нг/мл та 2,65 ± 1,25 нг/мл на тлі підвищеного та нормального внутрішньочеревного тиску, відповідно), збільшенням серцевого викиду (6,0±0,57 л/хв/м2 проти 4,3 ± 0,34 л/хв/м2), зниженням діастолічної швидкості кровотоку в нирковій (3,4±1,08 см/с проти 18,7±1,58 см/с) і верхній брижовій артеріях (5,1±0,87 см/с проти 17,5±3,90 см/с), і підвищенням індексу периферичного опору (RI) в нирковій артерії (0,92±0,02 проти 0,70±0,02).