ФІЗИЧНІ ПОКАЗНИКИ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ З РІЗНИМ СТОМАТОЛОГІЧНИМ СТАТУСОМ - Каськова, Л.Ф.; Попик, К.М.; Уласевич, Л.П. (Світ медицини та біології, 2019)
Дослідження фізичних показників ротової рідини дітей 6-16 років має важливе значення для виявлення причин виникнення карієсу та визначення основних напрямків проведення профілактичних заходів в кожному віковому періоді школярів. Проведені дослідження показали, що перебіг карієсу у дітей шкільного віку відбувається на фоні погіршення показників ротової рідини в порівнянні зі здоровими дітьми: зниження швидкості слиновиділення, підвищення в’язкості, зниження водневого показника ротової рідини, що слід ураховувати при проведенні профілактичної роботи з метою зниження показників карієсу.