МОНІТОРИНГ СТРУКТУРИ ЗУБОЩЕЛЕПНИХ АНОМАЛІЙ У ДІТЕЙ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА ЗВЕРНЕННЯМ - Кобцева, О.А.; Заболотна, І.І.; Авдусенко, М.В.; Яров, Ю.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було вивчити структуру зубощелепних аномалій у дітей Донецької області, які звернулися за ортодонтичною допомогою, в трьох вікових групах (7-9 років, 10-12 років, 13-15 років). Оглянуто 354 дитини. Встановлено, що основною причиною звернення дітей 7-15 років до лікаря-ортодонта є наявність аномалій окремих зубів і зубних рядів. Тільки 9,0% від загального числа дітей пред’являли скарги на наявність неправильного прикусу. У структурі зубощелепних аномалій превалювала поєднана ортодонтична патологія (79,1%; 280/354). Найпоширенішими аномаліями зубних рядів і окремих зубів були звуження (55,1%; 195/354) і вкорочення зубних рядів (69,2%; 245/354), вестибулярне положення різців або іклів (52,5%; 186/354) і макродентії зубів (25,1%; 89/354). Раннє видалення молочних зубів було відзначено у 50% (75/150) обстежених дітей групи 1. Найпоширенішою аномалією прикусу у всіх вікових групах був дистальний прикус (53,6%; 150/280) - 44,4%, 71,4% , 48,6% відповідно.