РИЗИК РОЗВИТКУ ЗАХВОРЮВАНЬ З ТИМЧАСОВОЮ ВТРАТОЮ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ У ПРАЦІВНИКІВ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Ковальчук, Т.А.; Орєхова, О.В.; Павленко, О.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою даного дослідження була оцінка ризику розвитку захворюваності з тимчасовою втратою працездатності серед працівників, що зайняті видобуванням та переробкою залізної руди в гірничо-металургійній галузі України. Ризик розвитку загальних захворювань у працівників гірничо-металургійної галузі є нижче, ніж у контрольній групі та становить 0,127 для підземного видобутку залізної руди, 0,173 для відкритого видобутку залізної руди та 0,161 для металургійного виробництва, а відношення шансів захворіти на професійне захворювання (OR) становить 0,0516, 0,041 та 0,0061 відповідно, що корелює з умовами праці. Проведенні дослідження доводять необхідність розрахунку індивідуального безпечного терміну роботи та відкривають перспективи для подальших наукових досліджень, спрямованих на розроблення та впровадження ефективної системи керування професійним ризиком.