ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНОГО ПРЕПАРАТУ НА МІКРОБІОЦЕНОЗИ ВЕРХНІХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ У ХВОРИХ НА ГОСТРУ МІЄЛОЇДНУ ЛЕЙКЕМІЮ - Мельник, О.А.; Рибальська, А.П.; Горяінова, Н.В.; Третяк, Н.М. (Світ медицини та біології, 2019)
У 22 хворих на гостру мієлоїдну лейкемію на етапах індукції та консолідації ремісії у динаміці пробіотичної терапії проводився мікробіологічний моніторинг мікрофлори верхніх дихальних шляхів (ВДШ). Було ізольовано 186 штамів бактерій, дріжджоподібних і міцеліальних грибів. Після закінчення прийому пробіотика у пацієнтів спостерігали елімінацію із даних біотопів мікроорганізмів родів Corynebacterium, Enterococcus, Aspergillus та видів: S.aureus, S.epidermidis, S.saprophyticus. У 10 (46%) осіб після проведеного курсу пробіотикотерапії було виявлено «приховані патогени» ¬– мікроорганізми, що не ізолювалися на початку дослідження – S.epidermidis та S.aureus, Moraxella catarrhalis, Micrococccus, Enterococcus, Actynomyces, Aspergillus та Candida. Виявлений феномен «прихованих патогенів» дозволяє всебічно охарактеризувати мікробіоценози хворих, отримати додатковий діагностичний ефект з точки зору визначення етіологічних факторів.