ТАКСОНОМІЧНИЙ СКЛАД І ПОПУЛЯЦІЙНИЙ РІВЕНЬ МІКРОБІОТИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПРОТЕЗНОГО ЛОЖА ПРИ ДЕФЕКТАХ ЗУБНИХ РЯДІВ У ПАЦІЄНТІВ, ЗАПРОТЕЗОВАНИХ ЧАСТКОВИМИ ЗНІМНИМИ ПРОТЕЗАМИ - Ожоган, З.Р.; Ясінський, М.М.; Левандовський, Р.А.; Булик, Р.Й. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті розглянуто таксономічний склад і популяційний рівень мікробіоти слизової оболонки ротової порожнини і зміни їх характеристик, після протезування частковими знімними протезами. У пацієнтів з частковою втратою зубів, запротезованих звичайними знімними протезами, на слизовій оболонці ясен змінюється таксономічний склад мікробіоти за рахунок контамінації біотопу умовно патогенними S. aureus і дріжджоподібними грибами ряду Candida, S. haemolyticus, K. pneumoniae, ентеробактеріями (E. coli, K. pneumoniae, E. cloacae), B. catarralis, M. lacunata і часткової елімінації з біоти S. salivarius, S. sanguis, S. mutans, S. mitis. Виділені та ідентифіковані з поверхні протезного ложа мікроорганізми в 78,72% пацієнтів знаходяться в асоціаціях, які складаються з 2-х (в 31,70% випадків), 3-х (8,51%) і 4-х (8,51 %) таксонів. Найбільш численні асоціації, що складаються з 2-х таксонів були: S. aureus і M. lacunata; S. aureus і N. flavescens; S. haemolyticus i B.catarrhalis і C. albicans i S. epidermidis. У біотопі (поверхні слизової оболонки ясен протезного ложа) цих пацієнтів, запротезованих частковими знімними пластинковими протезами, популяційний рівень знижується у S. salivarius, S. sanguis, S. mutans, S. mitis і істотно підвищується в умовно патогенних стафіолококів (S. aureus, S. haemolyties, S. epidermidis), S. pyogenes, ентеробактерій (E. coli, K. pneumoniae, E. clocacae), B. catarrhalis. Мікроорганізми (S. aureus i C. albicаns) досягають високого популяційного рівня, також він підвищується у S. haemoliticus, S. epidermidis, S. pyogenes, E. coli, E. cloacae, K. pneumoniae.