КОМПЛЕКС ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ, АСОЦІЙОВАНИХ З ПЕРЕДГІПЕРТРОФІЄЮ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У МОЛОДИХ ЗДОРОВИХ ОСІБ - Осовська, Н.Ю.; Шеремета, Б.В.; Кузьмінова, Н.В.; Гаврилюк А.О. Князькова І.І. A.O.; Knyazkova, I.I. (Світ медицини та біології, 2019)
Обстежено 78 здорових осіб 25,3±0,6 років. За допомогою множинної лінійної регресії визначені незалежні предиктори виникнення концентричного ремоделювання лівого шлуночка (передгіпертрофії). Найбільш інформативним предикторами у нормотензивних молодих осіб виявилося зростання швидкості ранішнього підйому систолічного артеріального тиску більше ніж 14 мм рт. ст., при наявності якого в 9,5 разів зростає вірогідність розвитку ремоделювання серця. При поєднанні даного показнику з індексом часу систолічного артеріального тиску більше ніж 11%, варіабельністю систолічного артеріального тиску більше ніж 8 мм рт. ст. та наявністю в структурі лівого шлуночка аномальної хорди, шанс діагностики концентричного ремоделювання зростає в 11-15 разів. Використання сукупності даних параметрів в різних поєднаннях покращує ранню діагностику ураження серця при відсутності скарг та класичних критеріїв діагностики серцево-судинних захворювань, в першу чергу, масковану артеріальну гіпертензію.