АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ОРТОПЕДИЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ ТА ЧАСТОТИ ПОВТОРНИХ ЗВЕРНЕНЬ ПІСЛЯ ПРОТЕЗУВАННЯ МЕТАЛОКЕРАМІЧНИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ - Радчук, В.Б.; Гасюк, Н.В.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2019)
В статті викладено матеріали ретроспективного моніторингу карт стоматологічного хворого форма 043/о з результатами аналізу структури ортопедичної патології та частоти повторних звернень пацієнтів після протезування металокерамічними конструкціями зубних протезів. Метою дослідження є визначення взаємозв’язку між структурою ортопедичної патології та частотою повторних звернень після протезування металокерамічними протезами. Серед проаналізованих 986 стоматологічних карт в структурі ортопедичної патології у І віковій групі переважали дефекти ІІІ класу за Кенеді, у ІІ віковій групі – ІІ класу, у ІІІ – І класу. Найбільш частими причинами повторного звернення були запальні зміни ясен у осіб І вікової групи – 85,96 % та 73,77 % пацієнтів ІІ. Пацієнти ІІІ групи за даним критерієм становили 44,44 %. Розцементування чи поломки протезу – 10,53 %, 19,67 % та 55,56 % відповідно. По причині ускладненого карієсу – 3,51 % пацієнтів І вікової групи та 6,56 % ІІ. Одержані результати вказують на помилки на етапі діагностики та відповідно лікування, а також порушення протоколу препарування зубів під незнімні ортопедичні конструкції.