КОРЕКЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ГУМОРАЛЬНОЇ ЛАНКИ СИСТЕМНОГО ІМУНІТЕТУ У ХВОРИХ НА ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ - Савельєва, Н.М.; Соколова, І.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Досліджено динаміку показників гуморальної ланки системного імунітету при застосуванні комплексної терапії з включенням імуномодуляторів у хворих на генералізований пародонтит (ГП) хронічного перебігу I і II ступеня розвитку на тлі лямбліозу. Було обстежено 180 пацієнтів з лямбліоз у віці 20-40 років, хворих на ГП хронічного перебігу I і II ступеня розвитку (основна група і група порівняння). Пацієнти основної групи отримували розроблену комплексну терапію із застосуванням імуномодуляторів, пацієнтів групи порівняння лікували за традиційною схемою. Встановлено, що розроблена схема лікування має виражену нормалізуючу дією на активність гуморального імунітету. Під її впливом нормалізується вміст в сироватці крові IgE і і циркулюючих імунних комплексів (ЦІК), підвищується спорідненість антимікробних IgG-антитіл. Отримані дані дають підставу стверджувати, що схема розробленої комплексної терапії у хворих на ГП на тлі лямбліозу виявилася більш ефективною, ніж традиційне лікування.