ПРОГНОЗУВАННЯ ШВИДКОСТІ ПРОГРЕСУВАННЯ ФІБРОЗУ ПЕЧІНКИ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГЕПАТИТІ С НА ОСНОВІ КЛІНІЧНИХ І ГЕНЕТИЧНИХ ОЗНАК - Сизова, Л.М.; Коваль, Т.І.; Боднар, В.А.; Кайдашев, І.П.; Ізюмська, О.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведене кросс-секційне дослідження 166 пацієнтів із хронічним гепатитом С. В результаті аналізу серед 35 можливих факторів швидкого прогресування фіброзу печінки при хронічному гепатиті С виявлено 10 найбільш інформативних: чоловіча стать (р=0,005), 1 генотип ВГС (р=0,040), рівень аланін-амінотрансферази вищий за 3 верхніх межі норми (р=0,015), рівні аспартат-амінотрансферази, γ-глутамілтранспептидази та загального білірубіну, що перевищують верхню межу норми (р=0,000, р=0,000 і р=0,001 відповідно), споживання алкоголю >40 г/добу (р=0,033), хронічний холецистит та/або панкреатит (р=0,000), цукровий діабет ІІ типу (р=0,007) і носійство нормального генотипу (Gln/Gln, Gln/-) гена TLR7 (р=0,001). З метою оптимізації прогнозування віднесення пацієнта з хронічним гепатитом С до групи ризику швидкого прогресування фіброзну печінки запропонована високоефективна математична модель, розроблена на основі множинного дискримінантного аналізу, безпомилковий прогноз якої складає 82,5 %.