РОЛЬ S-АДЕМЕТІОНІНУ У СУПРОВІДНІЙ ТЕРАПІЇ ГОСТРИХ МІЄЛОБЛАСТНИХ ЛЕЙКЕМІЙ - Скрипник, І.М.; Маслова, Г.С. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті представлені результати власних досліджень щодо оцінки частоти і характеру розвитку порушень функціонального стану печінки у хворих на гострі мієлобластні лейкемії, а також обґрунтовано доцільність призначення S-адеметіоніну на фоні хіміотерапії у складі терапії супроводу. Розвиток гепатотоксичних реакцій було зафіксовано на 7-й день хіміотерапії у 32,1% (9/28) хворих І групи, що отримували виключно хіміотерапію, і у 4,2% (1/24) хворих ІІ групи, яким додатково призначали S-адеметіонін. Гепатотоксичні реакції на фоні хіміотерапії гострих мієлобластних лейкемій у 22,2% (2/9) пацієнтів відповідали цитолітичному типу, у 44,4% (4/9) – холестатичному, у 33,3% (3/9) – змішаному типу. На 28-й день спостереження зафіксовано зворотність гепатотоксичних реакцій. Доведено, що включення до складу терапії супроводу S-адеметіоніну на фоні хіміотерапії гострих мієлобластних лейкемій асоціюється із зниженням ризику формування гепатотоксичних реакцій (RR=0,13; 95% СІ=0,018-0,95; р˂0,05).