ОСОБЛИВОСТІ ВЕГЕТАТИВНОЇ ТА СУДИННОЇ РЕГУЛЯЦІЇ МОЗКОВОГО КРОВОТОКА У ПАЦІЄНТІВ З ГОЛОВНИМ БОЛЕМ НАПРУЖЕННЯ - Стоянов, О.М.; Калашніков, В.І.; Вастьянов, Р.С.; Брошков, М.М.; Калашнікова, І.В.; Бакуменко, І.К.; Галузінська, М.І.; Ширікалова, А.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було дослідження клінічної значущості та патогенетичної важливості судинних факторів, асоційованих з вегетативною дисфункцією, при головній болі напруги (ГБН). Авторами висвітлено патогенетичне значення вегетативного і васкулярного механізмів регуляції болю, їх взаємодії, а також зламу в роботі, що спричиняє дезадаптацію різних рівнів регуляції судинного тонусу. Проведене дослідження продемонструвало зміни вегетативного реагування та забезпечення діяльності при ГБН, які вказують на неповноцінність церебральних регуляторних механізмів у обстеженого контингенту пацієнтів, а також проявів дезадаптації вегетативної системи в міру прогресування захворювання. Виявлено напруження гуморально-метаболічного ланки регуляції, виснаження резервів вазоконстрикції, в т.ч. церебрального венозного кровотоку у 162 пацієнтів молодого віку в залежності від частоти виникнення ГБН, а також при її переході від епізодичної до частої або хронічної. Проведені дослідження демонструють зміни вегетативної реактивності і забезпечення діяльності при ГБН, що вказує на неповноцінність церебральних регуляторних механізмів і наявні прояви дезадаптації протягом прогресування захворювання. Показано, що патогенетичні механізми і джерела виникнення ГБН і її варіантів мають мультифакторний характер із залученням елементів центральних і периферичних вегетативних систем.