КОРЕЛЯЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ ЦИТОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТА ДИНАМІКИ РАНОВОГО ЗАГОЄННЯ ОПІКОВИХ РАН ШУРІВ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ХІТОЗАНОВИХ МЕМБРАН У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ - Корнієнко, В.В.; Погорєлов, М.В.; Голубнича, В.М.; Гусак, Є.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Дослідження було присвячене вивченню вікових ознак регенерації шкіри при застосуванні хітозану для лікування опіків. Ми моделювали опікові рани IIIb ступеня на щурах експериментальної та контрольної груп. Хітозанові плівки застосовувалися у тварин експериментальної групи для місцевого лікування. Ми проаналізували зігоєння опікових ран за допомогою цитологічних критеріїв в динаміці спостереження, які вимірювали на 1, 3, 7, 14 та 21 день після моделювання опіку. За допомогою кореляційного аналізу взаємозв’язків цитологічних показників із динамікою ранового загоєння був виявлений стимулювальний ефект хітозану на клітини в ділянці опіку. Хітозанові плівки покращують очищення ран від детриту, запобігають порушенням проліферації та диференціації клітин, знижують інтенсивність запальних реакцій, стимулюють ріст грануляційної тканини та посилюють епітелізацію рани. Проте застосування хітозанового покриття для щурів у віці 22 місяців було менш ефективним порівняно з тваринами інших вікових груп.