ВПЛИВ АРМАДІНУ НА ПЕРИФЕРІЙНИЙ НЕРВ ЗА КОРЕКЦІЇ ПАКЛІТАКСЕЛ-ІНДУКОВАНОЇ НЕЙРОПАТІЇ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Островський, М.М.; Дєльцова, О.І.; Гевка, О.І.; Геращенко, С.Б. (Світ медицини та біології, 2019)
При вивченні тонкої структури периферичного нерва при корекції паклітаксел-індукованої нейропатії армадіном встановлено, що на тлі експериментальної паклітаксел-індукованої нейропатії в периферичному нерві спостерігається відновлення його структур, яке протікає за 3 періоди. Перший період триває до 28 діб від початку введення армадіна і проявляється відновленням структур мієлінових нервових волокон. Серед них зустрічаються деміелінізовані нервові волокна з деструкцією осьового циліндра, їх шванноцити вакуолізовані, ендоневрій набряклий. На 21-28 добу стан мітохондрій нормалізується. У шванноцитах присутні морфологічні ознаки підвищеного білкового синтезу. Зберігається невелика кількість пошкоджених мієлінових нервових волокон. Характерними для третього періоду є новостворені нервові волокна дрібного і середнього калібру з нормальним станом морфологічних структур. Збільшується кількість нервових волокон великого калібру з ознаками дистрофічних процесів, присутністю вогнищ демієлінізації, прогресуючою атрофією осьових циліндрів, проявами зриву регенераторних процесів.