ДИНАМІКА МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН СИНОВІАЛЬНОЇ ОБОЛОНКИ КОЛІННОГО СУГЛОБУ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ НЕСПЕЦИФІЧНОМУ АРТРИТІ ТА ПРИ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ - Пелипенко, О.В.; Шепітько, В.І.; Пелипенко, А.Б. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведено дослідження морфологічно-функціональних особливостей синовіальної оболонки колінних суглобів щурів в нормі, в умовах створення експериментального неспецифічного артриту та при введенні кріоконсервованої плаценти. Робота була спрямована на визначення морфологічних характеристик судинних структур синовіальної оболонки колінних суглобів щурів в порівняльному аспекті в нормі, в умовах експериментального артриту та після впливу препаратів кріоконсервованої плаценти. Аналіз даних дослідження виявив високу чутливість синовіальної тканини до впливу екзогенних факторів, з наявністю різних відповідей на порушення гомеостазу. При введенні ККП в умовах експериментального асептичного запалення до 14 доби спостерігались прогнозовані явища набряку колагенових волокон, значно менш виражені у порівнянні з групою тварин, яким не проводилась корекція запального процесу. Десквамація покривного шару без констатації наявності проліферативних процесів виявлена в окремих препаратах на 3 добу експерименту. До 5 доби спостерігалась лейкоцитарна інфільтрація навколосудинних зон, до 14 доби – явища венозного стазу. На 21 добу дослідження морфологічна картина синовіальної оболонки відповідала параметрам тканини в нормі. Встановлено, що препарати кріоконсервованої плаценти мають позитивний вплив на синовіальну тканину при запальних процесах і можуть використовуватись для профілактики та лікування неспецифічних артритів.