IN VIVO ОЦІНКА БЕЗПЕКИ І ТОКСИЧНОСТІ ДЕРИВАТІВ ВIFIDOBACTERIUM BIFIDUM І LACTOBACILLUS REUTERI - Книш, О.В.; Ісаєнко, О.Ю.; Бабич, Є.М.; Римша, О.В.; Погоріла, М.С.; Балак, А.К. (Світ медицини та біології, 2019)
Оцінка токсичності та безпеки безклітинних екстрактів, що містять біологічно активні деривати Bifidobacterium bifidum і Lactobacillus reuteri, грунтувалася на спостереженнях за поведінкою тварин, клінічними проявами токсичності, даних динаміки маси тіла і летальності. Було показано, що всі досліджені безклітинні екстракти нетоксичні і придатні для тривалого застосування, якщо вони містять деривати в дозі, що відповідає добовій терапевтичній дозі клітинних прибутків. Введення мишам екстрактів, що містять деривати прибутків в дозі, що десятикратно перевищує максимальну добову для людини, призводило до значного зниження індексу приросту маси. Такий же ефект справляло внутрішньочеревне і повторне введення екстрактів, особливо отриманих з біфідобактерій. Жоден з досліджених зразків не чинив місцевої дратівної дії за внутрішньошкірного введення.