ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ ПРИ ОРТОПЕДИЧНОМУ ЛІКУВАННІ ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ЗАСТОСОВУЮТЬ АДГЕЗИВНІ СЕРЕДНИКИ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ - Вербовська, Р.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Потреба в ортопедичному лікуванні повними знімними протезами у вікових групах 50 років і старші становить від 23,8% до 80%. Одним із факторів, які впливають на зміни мікробіологічного статусу ротової порожнини є користування знімними пластинковими протезами, застосування для кращої фіксації їх адгезивних засобів, які негативно впливають на мікробіоценоз ротової порожнини. Пацієнтам було запропоновано лікувально-профілактичний комплекс для профілактики та лікування ускладнень від використання повних знімних пластинкових протезів із застосуванням адгезивних засобів. Результати запронованого лікування у всіх досліджуваних групах показують позитивну динаміку і тенденцію до збільшення ступеню колонізації представників резидентної мікрофлори ротової порожнини у пацієнтів з повною відсутністю зубів після проведеного лікування.