ВПЛИВ МАНУАЛЬНОГО, ПСИХОЛОГІЧНОГО ВТРУЧАННЯ ТА ВИКОНАННЯ TRE-ВПРАВ НА СТАН ТРИВОЖНОСТІ УЧАСНИКІВ АТО, ЯКІ ЗНАХОДИЛИСЯ НА САНАТОРНО-КУРОРТНОМУ ЛІКУВАННІ - Гавловський, О.Д.; Голованова, І.А.; Страшко, Є.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою даного дослідження було визначення впливу мануального, психологічного втручання та виконання TRE-вправ на стан тривожності учасників АТО, які знаходилися на санаторно-курортному лікуванні в Приватному акціонерному товаристві лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт». В процесі мануального втручання, поєднаного з вербалізацією проблеми, досягається максимально швидкий терапевтичний ефект. При тривозі, депресії порушується паттерн дихання в бік укорочення видиху організм постійно перебуває в стані фонового стресового порушення, яке позначається і на фізіологічні процеси, і на емоційно-поведінковому аспекті життя. Тому для зняття тривожності доктором Девідом Берселі була запропонована спеціальна методика, яка включає в себе вправи для зняття напруги, стресу та травматичного досвіду Tension, Stress und Trauma Releasing Exercises (TRE) складаються з семи вправ, які використовуються для стимулювання нейрогенного тремтіння.