ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК СТАНУ ЗДОРОВ’Я І ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Кальниш, В.В.; Пашковський, С.М.; Мальцев, О.В.; Печиборщ, В.П.; Єщенко, О.І.; Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Стаття присвячена виявленню психофізіологічних передумов трансформації стану професійного здоров’я військовослужбовців і розробці алгоритму оцінки цього стану. За допомогою програмно-апаратного комплексу для проведення психофізіологічних досліджень, було проведено психофізіологічні дослідження 96 льотчиків та штурманів, які приймали участь в бойових діях. Реєструвались: критична частота світлових миготінь, час простої та складної зорово-моторної реакції, функціональна рухливість нервових процесів, час простої та складної слухо-моторної реакції, реакція на рухомий об’єкт та інші психофізіологічні показники. За допомогою факторного аналізу були виявлені три приховані фактори, що пояснюють 35,1% дисперсії аналізованих характеристик. Виділені фактори, що описують фундаментальні стани організму людини: ступінь втоми, активації і витривалості. Виявлення та кількісна оцінка цих характеристик дозволяє пояснити погіршення яких психофізіологічних якостей організму є передумовою розвитку негативних відхилень в стані здоров’я військовослужбовців та використати ці оцінки для завбачення та своєчасного попередження про потенційну можливість майбутніх негативних змін його здоров’я. Виділено фундаментальні психофізіологічні фактори, що описують функціональний стан військовослужбовців, які приймали участь в бойових діях, показано, що факторні значення факторів «бадьорості-втоми», «активації» і «витривалості-слабкості» достовірно відрізняються у військовослужбовців з задовільним станом здоров’я та тих в кого є негативні зрушення цього параметру та розроблено розв’язувальні правила, що дозволяють з точністю до 70% оцінити стан здоров’я військовослужбовців за комплексом психофізіологічних показників.