СТАН ФУНКЦІЇ НИРОК ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН МЕТАБОЛІЧНОГО СТАТУСУ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІЗ РІЗНИМИ ФОРМАМИ ЕКСТРАСИСТОЛІЙ - Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Лозінський, С.Е.; Князькова, І.І.; Кульчицька, О.М.; Гаврилюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Обстежено 156 пацієнтів (65 чоловіків та 91 жінка ) середнього віку із гіпертонічною хворобою ІІ стадії (ГХ ІІ). Основну групу склали 124 з них, які за даними добового моніторування електрокардіограми мали часту суправентрикулярну (СВЕ) (74 особи) або шлуночкову екстрасистолію (ШЕ) (50 осіб). В групу порівняння увійшли 32 хворих на ГХ ІІ ст. без аритмії. У пацієнтів основної групи визначено достовірно триваліший гіпертензивний анамнез, значно частіше обтяжений спадковий анамнез по серцево-судинній патології, вірогідне збільшення індексу маси тіла і частоти випадків абдомінального ожиріння, підвищення рівня глюкози натще та рівня сечової кислоти (р