УКРАЇНСЬКА ВЕРСІЯ ПРОТОКОЛУ ОЦІНКИ ОБҐРУНТОВАНОСТІ ГОСПІТАЛІЗАЦІЇ ТА ЇЇ ТРИВАЛОСТІ - Лехан, В.М.; Крячкова, Л.В.; Заярський, М.І.; Борвінко, Е.В. (Світ медицини та біології, 2019)
У більшості систем охорони здоров’я для аналізу адекватності стаціонарного лікування використовується Протокол оцінки обґрунтованості госпіталізацій (The Appropriateness Evaluation Protocol - AEP). В результаті проведеного дослідження, вперше, за процедурою колективних експертних оцінок «Дельфі», було розроблено українські показання до госпіталізації в стаціонар та її тривалості, що складаються з чотирьох груп критеріїв: важкість захворювання, інтенсивність медичних послуг, медичний догляд / послуги життєзабезпечення та інших, серед останніх провідне місце займають показання до госпіталізації, визначені в національних уніфікованих клінічних протоколах. Тривалість госпіталізації визначається на основі індивідуальної оцінки динаміки стану пацієнта з урахуванням показань до госпіталізації. Аналіз показав високі показники валідності та надійності розроблених критеріїв обґрунтованості та тривалості госпіталізації, що дозволяє рекомендувати українську версію протоколу оцінки обґрунтованості госпіталізацій (AEP-UA) до використання.