СУДОВО-МЕДИЧНА ОЦІНКА ВОГНЕПАЛЬНИХ УШКОДЖЕНЬ У ПРОТЕСТУВАЛЬНИКІВ МАЙДАНУ НЕЗАЛЕЖНОСТІ - Мішалов, В.Д.; Петрошак, О.Ю.; Хохолєва, Т.В.; Гуріна, О.О.; Гунас, В.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Протягом останніх 5 років в Україні кількість вогнепальних поранень зросла. Актуальною залишається інформація про особливості тілесних ушкоджень у протестувальників Майдану Незалежності у м. Києві у 2014 році. Мета дослідження – аналіз особливостей тілесних ушкоджень, отриманих протестувальниками Майдану 18-20 лютого 2014 р. Матеріалом дослідження були архівні матеріали («Висновки спеціаліста») кафедри судової медицини Національної медичної академії післядипломної освіти з результатами дослідження тілесних ушкоджень 322 потерпілих протестувальників 18-20 лютого 2014 р. у м. Києві. Використовувались методи дослідження: антропометричний, морфометричний; фотографічний і статистичний. Найбільшу кількість серед потерпілих складали чоловіки з вогнепальними ушкодженнями, заподіяними еластичними кулями і картеччю, свинцевим шротом і картеччю, 12 мм металевою кулею типу «Блондо»; термічні, хімічні опіки; контузії, втрати зору і слуху, травматичні ампутації пальців рук від розриву світло-шумових гранат. Мали місце ушкодження, заподіяні міліцейськими кийками, палками, кулаками і ногами. Характер, об’єм та переважна локалізація ушкоджень (нижні кінцівки і голова) свідчать про те, що світло-шумові гранати умисно і штучно були укомплектовані додатковими вражаючими компонентами. За ступенем тяжкості переважали легкі тілесні ушкодження. Серед тілесних ушкоджень 322 потерпілих протестувальників Майдану під час подій 18-20 лютого 2014 р. найбільшу кількість складали прояви вогнепальної травми: садна, крововиливи, рани, спричинені еластичними кулями і картеччю до «нелетальної» зброї та свинцевим шротом і картеччю, 12 мм металевою кулею типу «Блондо»; термічні, хімічні опіки, контузії, втрати зору і слуху, травматичні ампутації пальців рук від розриву світло-шумових гранат.