ВПЛИВ НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНОЇ ДИСПЛАЗІЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ НА ПЕРЕБІГ ЗАХВОРЮВАНЬ БІЛІАРНОГО ТРАКТУ У ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ - Резніченко, О.Г.; Пилипенко, Н.О.; Гриднєва, С.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Особливу роль в організмі людини відіграє сполучна тканина, яка становить 50-80% маси тіла. Завдяки основному компоненту сполучної тканини - еластину - стінки судин, тканини серця і легенів, стінка кишківника мають еластичні властивості. Недиференційована ДСТ (НДСТ) діагностується, якщо набір фенотипічних симптомів у пацієнта не відповідає жодному з диференційованих захворювань. Частота виявлення НДСТ серед молоді досягає 80%. Висока поширеність синдрому НДСТ (66,9%) визначається у хворих з функціональними захворюваннями жовчних шляхів, що впливає на клінічні прояви цих захворювань. Пацієнти з тяжким НДСТ проявляють найбільшу частоту моторних порушень жовчних шляхів, а також астенічний синдром і вегетативну дисфункцію. Крім того, при синдромі НДСТ у хворих з функціональними порушеннями серцево-судинної системи функціональні розлади біліарного тракту спостерігаються в 43% випадків. Таким чином, висока поширеність синдрому НДСТ свідчить про необхідність раннього виявлення ознак дисплазії сполучної тканини у молодих людей з метою своєчасного виконання комплексу профілактичних і лікувальних заходів.