У ФОКУСІ ПРОБЛЕМИ ПОРУШЕНЬ СНУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ СОМАТОФОРМНИМИ РОЗЛАДАМИ - Скрипніков, А.М.; Рахман, Л.В.; Маркова, М.В.; Шпильовий, Я.В.; Плевачук, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Одним із найважливіших неспецифічних симптомів групи соматоформних розладів є порушення сну. Доведено існуваня прямих кореляційних зв’язків між інтенсивністю больових та інших неприємних тілесних відчуттів і тривалістю та інтенсивністю порушень сну. Метою дослідження було вивчення функції сну у хворих, що страждають на соматоформні розлади та розробка комплексної системи медичної допомоги таким пацієнтам. Обстежено 96 амбулаторних пацієнтів, з діагнозом - соматоформний розлад (F.45 за МКХ-10). Для клінічної оцінки симптоматики використано перелік симптомів Роббінса, для оцінки емоційного стану пацієнтів застосовано шкалу депресії М. Hamilton (Hamilton Rating Scale for Depression – HRDS), аналіз наявності та інтенсивності порушень сну проводився за Пітсбурзьким індексом якості сну - PSQI (The Pittsburgh Sleep Quality Index). Хворі основної та контрольної груп отримували антидепресанти з групи СІЗЗС. Пацієнти основної групи додатково отримували циназепам. У пацієнтів основної групи, які отримували комбіноване лікування антидепресантами СІЗЗС та циназепамом було виявлено значне покращення якості сну з перших днів терапії, яке корелювало із достовірним зниженням інтенсивності депресивної симптоматики в даній групі. Комбіноване застосування антидепресантів з групи СІЗЗС та циназепаму істотно впливає на швидкість редукції розладів сну, неприємних соматичних відчуттів, а також симптомів психічної і соматичної тривоги, зменшує вираженість депресивно-іпохондричної симптоматики, сприяє покращенню настрою та якості життя пацієнтів.