КІСТКОВА ТА ЗУБНА ЗРІЛІСТЬ У ДІВЧАТ-ПІДЛІТКІВ ІЗ ПОРУШЕННЯМ МЕНСТРУАЛЬНОГО ЦИКЛУ - Смаглюк, Л.В.; Ляховська, А.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було визначити кісткову та зубну зрілість у дівчат-підлітків з порушенням менструального циклу у порівнянні з дівчатами без такої патології. Група дослідження – 32 дівчини із порушенням менструального циклу (основна) і 25 без порушень менструального циклу (контрольна). Середній вік дівчат склав 14.7 ± 0.31 років. Кісткову (скелетну) зрілість визначали за методом мінералізації шийних хребців (CVM), зубну – за стадією формування кореня та коронки постійних зубів за Demirjian. Результати та висновки. Кісткова зрілість дівчат-підлітків контрольної групи відповідала фізіологічний нормі і мала прямий достовірний корелятивний зв’язок з хронологічним віком (r = 0.78, p