ПОРІВНЯННЯ ІНФОРМАТИВНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОМЕНЕВИХ МЕТОДІВ ОБСТЕЖЕННЯ У ДІТЕЙ З РЕТЕНОВАНИМИ ЗУБАМИ - Ткаченко П. І.; Дмитренко, М.І.; Чоловський, М.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Не звертаючи увагу на стрімкий розвиток та впровадження в медичну практику новітніх медичних діагностичних технологій, наприклад таких як: комп’ютерна та магнітно-резонансна томографія, рентгенологічний метод дослідження, зазвичай, залишається невід’ємною складовою діагностичних етапів в стоматології [4]. Обстежено 46 дітей віком від 8 до 14 років з ретенованими та дистопованими зубами у яких в певній послідовності, за показаннями, проведено оцінку 46 внутрішньоротових рентгенограм, 17 ортопантомограм і результатів 9 КТ. Рентгенологічне дослідження при дистопії і ретенції зубів у фронтальній ділянці верхньої щелепи проводили з виконанням прицільного рентген знімку у 46 дітей для встановлення їх розташування в кістковій тканині і оцінки ступеня їх ретенції. [9]. У 17 пацієнтів (37%) цей вид променевої діагностики не задовольняв своєю інформативністю, тому їм додатково проведено ортопантомограму. За таких умов було візуалізовано атипове розташування різців на верхній щелепи та більш точно визначався загальний стан зубо-щелепної системи. В 8 випадках (47%), із 17, виникали утруднення з інтерпретацією відносно взаєморозташування розташованих зубів. Для більш детального обстеження їм в подальшому було проведено рентгендіагностику за допомогою апарату КПКТ. На зрізах визначалася достеменна позиція, розміри ретинованих зубів, форма і глибина їх залягання в кістковій тканині. Провівши порівняльну характеристику променевих методів діагностики в дитячій хірургічній стоматологічній практиці і ортодонтії ми прийшли до висновку, що найінформативнішим та більш точним методом являється конусно-променева комп’ютерна томографія за різних умов складності.